Simple Green - Rengöringstips


Följande tips och förslag är listade i alfabetisk ordning efter materialet som skall rengöras. Om ni inte finner svar på era frågor, eller om ni har några rengöringstips, tveka inte att höra av er till info@simplegreen.nu

Akryl
Generellt sett bör 1 del simple green och 30 delar vatten användas (1:30), skölj noga efteråt med vatten och håll till i ett väl ventilerat utrymme. Vi vet med erfarenhet att Simple Green är ofarligt mot akryl, medan vissa andra tvättmedel och såpor kan skada akryl. På det viset kan defekter med tiden anmälas till tillverkaren om Simple Green används.

Altan, altanmöbler
Sopa bort löv, frön och annan smuts som möjligen kan ligga på altanen. Spola sedan av ytan med en trädgårdsslang. Blanda 1:1 Simple Green och vatten över den yta som ska rengöras. Använd den hårdaste strålen, med det högsta trycket när du spolar av altanen. Trycket från slangen ska vara så hårt att löv o.d. spolas bort.

Aluminiumsarger, väggar
Simple Green är extremt effektivt vid tvätt av väggar, (vinyl, trä, aluminium, gips, m.m.) Med högtryckstvätt; använd 1:30 Simple Green och vatten. För hand, 1:10 Simple Green och vatten. Arbeta i sektioner så att inte rengöringsmedlet torkar in, och arbeta nedifrån och upp för att slippa ojämnheter, konturer o.s.v.. Om det ska göras rent runt ett hårt nedsmutsat eller ett område med mycket fett, ex. runt ventilationsintag, se till att blanda 1:5 simple vatten och förarbeta med en svamp eller borste. Om det är naket aluminium bör det kommas ihåg att efter tvätt blir aluminiumet sårbart, därför rekommenderas någon slags ytbehandling. Om aluminiumet redan har någon form av oxidation, fläckar eller märken från väder och vind kommer inte Simple Green att ta bort detta, Simple Green fungerar bara på smuts, jord, föroreningar, fett och olja o.d. En annan Simple Green produkt som fungerar bra till aluminium är Extreme Aircraft Cleaner.

Badrumsmöbler och inredning
Simple Green Lime Scale Remover kan användas till handfat, badkar, duschkabiner och övriga delar. Spraya på direkt på ytan, låt verka 1 min och arbeta med svamp, och skölj därefter av med rent vatten.

Bilrengöring
Utvändig rengöring; Använd Simple Green Car Wash, följ appliceringsanvisningar av tillverkaren. Simple Green har använts till fordonsrengöring i över 30 år. 1:32 lösning är lämplig till detta. För bästa resultat ska bilen helst vara sval, stå i skugga, och arbetas genom i sektioner. Bilvaxborttagning; blanda 1:5 lösning med original Simple Green och varmt vatten. Låt lösningen ligga på ytan in 5-10 minuter, dock ej torka. Om det finns flera olika vaxsorter i olika hinnor, kan flera omgångar behövas. Målade motordelar och krom; Simple Green koncentrat kan ta bort oxiderad färg, vilket är bra, men även dåligt applicerad färg, som inte är så bra. För krom av hög standard, metall eller målade motordelar, använd Simple Green Pro Series MAX METAL för en fin och blank yta som håller smuts och damm borta.

Motortvätt; täck över alla delar som är känsliga mot vatten. Spraya den svala motorn med 1:1 lösning av Simple Green Pro Series MAX och vatten. Låt verka i 5 min och bearbeta vid behov med borste. Skölj sedan av med kallt vatten. Plast, Instrumentpanel, och suffletter; Använd Pro series Glass - vilket är lättsamt mot plast och vinyl, och även plastfönster såsom suflettfönster.

Bryggor, lastkajer
Tvätta gärna med en högtryckstvätt, blanda 1:30 Simple Green och vatten och arbeta med en kvast eller borste.

Båtar

För generell rengöring av utsidan av båten, blanda 1:32 lösning, skölj av skrovet lite lätt, spraya på, låt verka någon min och arbeta sedan med en svamp eller mjuk borste. Skölj av med vatten. Arbeta i sektioner för att undvika att medlet torkar in, vilket kan ge upphov till fläckar.

Interiör; se tillverkarens anvisningar beroende på material, annars gäller samma anvisningar som till insidan av bilen, se Bilrengöring. Efterbehandla dock vinylklädda säten med speciellt vinylskydd, impregnering. Se tillverkarens anvisningar.

Cement, betong
Undersök först om betongen är tät, vilket avgör styrkan på blandningen. En tät yta, klarar blandningar ner till 1:5 Simple Green och vatten. Betongplattor med större och fler porer kräver svagare blandningar såsom 1:10 upp till 1:30. Arbeta även här i sektioner för att slippa fläckar. Skrubba med en lång borste och efterskölj med vatten.

Eldstäder, kaminer
Sopa först upp aska och ev. vedspill med kvast, borste eller dylikt. Blöt väggar och botten, applicera en lösning med doseringen 1:10 och låt verka 1 min. Skrubba sedan med en svamp och skölj sedan av med rent vatten.

Fog, murbruk
För ofärgat material kan man använda en blandning på 1:10, färgad fog och murbruk kräver helst 1:30. Skölj av med vatten direkt efteråt.

Fågelburar
Avlägsna fågeln från buren, ta bort allt papper, skräp, leksaker o.d. Blanda en lösning på 1:32, spraya på och arbeta med en svamp eller liknande, om buren är väldigt stor, arbeta uppifrån och ned. Skölj av sektionsvis så att lösningen inte torkar. Skölj noggrant av hela buren så inte medel finns kvar, låt torka och sätt åter fågeln i buren.

Glas, speglar
Simple Green har två specifika glasrengöringsmedel, den ena, Pro Series Simple Green Glass Cleaner, den andra, Simple Green Multi Surface Kitchen and Glass Cleaner. Båda produkterna är färdigblandade och lätta att använda. Följ instruktionerna på flaskan.

Grafitti
Brukar oftast tas bort med riktigt hårt högtryck och starka kemikalier, men vi rekommenderar att ni provar med en blandning av 1:1 Simple Green och vatten som första lösning på problemet. Detta kan i bästa fall ta bort lite, eller rent utav all färg.

Grillar
Vi rekommenderar Simple Green BBQ, Microwave Cleaner Foam, vilket funkar på alla metalldelar på moderna grillar inklusive rostfritt stål. Till glasfönster på grillen, blöt först, applicera skummet, och torka av med trasa. Låt ej skummet sitta kvar då det kan ge fläckar.

Gräsfläckar
Blöt tyget först, applicera sedan en blandning på 1:1. Gnid sedan tyget mot sig självt och skölj omedelbart ur.

Gymutrustning
Görs enklast rent med en blandning på 1:30, spraya på, gno runt, och torka av. Observera att vissa maskiner har länkage som bör återfettas efter rengöring.

Katt- och hundurin på betong
Vädra rummet (vid inomhustvätt) blanda 1:10 Simple Green och varmt vatten, och skrubba området. Torka även av 50-60 cm runt området eller på väggar, om djuret fortsätter att markera området, använd bakteriedödande medel.

Kennlar stall och övriga djurutrymmen
Avlägsna djuren från burar/utrymmen som skall rengöras. Undvik att djuren inandas partiklar från rengöringsmedlet som kan spridas genom luften. Även om Simple Green inte är giftigt kan det orsaka diarré och oönskade problem för djuren. Beroende på hur nedsmutsat området är, ta en del Simple Green och 10 delar vatten till lösningen medan 1:32 delar vid lätt nedsmutsade ytor. Använd svamp, trasa, mopp eller något annat traditionellt rengöringssätt, och tvätta alla ytor som tål vatten. Spola sedan av ytorna med vanligt vatten. Eftersom Simple Green inte innehåller klorin eller ammonium kan bakteriedödande medel tillsättas vid behov. Använd detta med tillverkarens rekommendationer. Vi rekommenderar Simple Green D Pro 5 framtaget för att bekämpa dagens elakartade organismer. Låt ytorna sedan torka helt innan djuren åter placeras vid utrymmet.

Klädtvätt
Tillsätt ¼ kopp med Simple Green till en fullt matad maskin med tvätt. Du kan även förarbeta fläckar på samma sätt som till gräsfläckar.

Konstgjord torv
Simple Green kan användas på ett skonsamt sätt till att rengöra nyare konstgjord torv, 1 del Simple Green och 64 delar vatten för lätt nedsmutsade områden och 1:32 till mer nedsmutsat, skölj sedan noga med vatten efteråt.

Krom

Se Bilrengöring.

Kylskåp
Ta bort alla kylvaror, blanda en lösning på 1:1. Applicera Simple Green och skrubba med en svamp, torka av med en fuktig trasa blött i vatten.

Lim, klister
Även om Simple Green är ett väldigt effektivt rengöringsmedel, är det inte alltid så tufft mot lim och klister. Ett av klistren det fungerar mot är vinylgolvslim vilket kräver 1:1 simple green och vatten, lång verkningstid, samt hett vatten att skölja bort det med.

Luftfilter
Maskindiskvänliga joniseringspaneler bör rengöras i diskhon för att förhindra att det skummar över i diskmaskinen. Om panelerna är hårt nedsmutsade, nerrökta, eller täckta i tjära, blöt de då först med kranvatten, spraya dem med en lösning på 1:1 Simple Green och lägg dem i hon. Undvik att det torkar, skölj sedan av noga. Detta kan också göras i en hink med slang utomhus.

Luftkonditioneringsspole
För lätt nedsmutsade spolar, bör en blandning likt 1:32 Simple Green/vatten användas, blöt spolen i vatten och tillsätt sedan lösningen. Låt verka i högst 10 min (låt ej torka innan avsköljning) och skölj sedan noga. Om det istället är ordentligt nedsmutsat, använd då 1:1 simple/vatten, eller prova Simple Green-Foam, blöt då först, lägg på skum, och låt verka i 5 min. Eftersköljning med rent vatten är väldigt viktigt.

Mattor

Instruktioner medföljer Simple Green Carpet Cleaner, OBS, se alltid till att prova på en yta i ett hörn eller ett område på mattan som är skymt, för största säkerhet om bästa resultat, samt att följa tillverkarens rekommendationer. Medlet kan både användas till enstaka fläckar såväl som till hela mattan. Simple Green All Purpose Cleaner fungerar även till mattvätt, helst dock inte till extremt ljusa mattor. Blanda då 4 tsk till en dl vatten.

Mässing

Använd Simple Green Stainless Steel One-step Cleaner & Polish, det är färdigutspätt så någon dosering är inte nödvändig.
OBS Rengör ej varm mässing. Applicera med en trasa eller torr pappershandduk, torka även av med en torr trasa.

Olja

Vi rekommenderar att du provar dig fram. Spraya på och låt verka några minuter och torka upp. Simple Green kommer lyfta upp olja utan problem.

Matolja, är ofta svårast att få bort, prova med en blandning på 1:1 och använd hett vatten. “Färsk” olja behöver oftast bara 1:10 lösning.
Motorolja, skiljer sig ofta i fråga om tillverkare och densitet, men prova dig fram till ett perfekt resultat, ibland kan det behövas en så stark blandning som 1:1.
Växtoljor, tvätta gärna av kropp, kläder, campingutr. etc, efter en skogstur med inblandning av giftek eller liknande. En blandning på 1:10 rekommenderas

Pannor, ugnsformar
Skölj av direkt efter tillagning, häll i en blandning på 1:10 och låt stå i någon timme. (se till att få blandning ända upp till kanterna) Arbeta sedan med en svamp eller borste och skölj av.

Poolöverdrag
Med en blandning på 1:10, tvätta i sektioner, låt ej torka, arbeta ev. fläckar med borste.

Sten och tegel
Om ytan inte är hårt nedsmutsad, använd 1/32 lösning dosera starkare vid behov.

Sågblad, karbid och knivblad
Produkten har i många år använts av skogsarbetare, med det goda “spraya på och torka av” mojligheten. Tar bort kåda och trädavlagringar.

Överdragsskydd för bilar och motorfordon
Maskintvätt; tillsätt ¼ kopp per maskinmatning, efterskölj 2 ggr för att garantera att medlet är bortsköljt.
Manuell tvätt; tvätta gärna överdraget uppspänt i en klädlina eller dylikt. Spola från baksidan, (undersidan) för att få bort all smuts. Tvätta med varmt vatten, blanda 30 ml Simple Green till 4 liter vatten. Var noga med att skölja ur efteråt. Proceduren kan även genomföras med skyddet på bilen. Vänd ut och in före placering. (Bilen kommer med sannolikhet behöva tvättas efteråt)
90 Second Website Builder